תמונה היום - 29 אוקטובר יציקת תקרה

תמונה היום - 29 אוקטובר יציקת תקרה
29 אוקטובר 2013 - יציקת תקרה קומת מסד

בית חכם


במסגרת הבדיקות שלי וחיפוש אחר קבלנים, כשהגעתי לחיפוש אחר חשמלאי, כמובן מיד צץ נושא הבית החכם. התחלתי לאסוף חומר וללמוד מה קיים כיום בשוק. כיוון שכבר עשיתי את הבדיקות הראשונות,  טבעי היה לשתף אותכם  במה שכבר אספתי, בלי לציין יצרנים או ספקים מסוימים,  מה עוד שאני עצמי עדיין לא החלטתי ולא התנסיתי.

 

מה זה בעצם בית חכם?

הרעיון מאוד פשוט, שליטה מלאה על כל המערכות החשמליות והאלקטרוניות שיש לך בבית, בעצם הבית שלך הופך למפעל קטן, כמו שבכל מפעל ייצור יש מערכות בקרה מרכזיות ששולטות על המכונות ועל פסי הייצור, כך גם הבית שלך  נשלט על ידי מערכת מרכזית שמבקרת את המזוג בבית, הדוד, התאורה, המצלמות, אזעקה, התריסים וכד'.


למעשה המערכות הסטנדרטיות של בית חכם משתמשים בדיוק באותה טכנולוגיה שבה שולטים ומבקרים מערכות בתעשיה, בקרים שניתן לתכנת אותם ולשלוט בעזרת מימסרים (RELAY, מגע יבש וכד')  על ידי ניתוק או חיבור של הספקת חשמל למערכות השונות או על ידי שינוי ערכים כמו מתח וזרם למערכות אחרות.

 

הבקרים האלה הם כרטיסים אלקטרונים עם מחשב קטן (מעבד, פרוססור) שמקבל פקודות בתקשורת ומבצע אותם על ידי שינוי ערכים בנקודות היציאה (OUTPUT) אליהם מחברים את הציוד המבוקר.

 

כרטיסים כאלה ("בקרים"), מבקרים מספר ערוצים, יש כרטיסים שמבקרים 4 מכשירים או 8 או 16 , כלומר אפשר לחבר להם 4 או 8 או 16 מעגלי חשמל בבית,  למשל כל התריסים בסלון מבוקרים על ידי מעגל אחד, המזגן בקומת הילדים על ידי מעגל אחר, דוד החימום ע"י מעגל שלישי וכד'.

 

לפיכך כדי לנהל את כל הציוד בבית יש צורך במספר בקרים כדי להפריד את השליטה במזגן מהדוד או מהתאורה וכו'.

 

כאן אתם יכולים להחליט  על מה אתם רוצים לשלוט, האם על כל מנורה? על כל התאורה בסלון כיחידה אחת, על כל המיזוג בבית כיחידה אחת או להפריד מיזוג קומת קרקע ממיזוג קומה א' וכו'.

ככל שתרבו  באפשרויות כך תצטרכו יותר "פורטים", ערוצי בקרה, יותר בקרים, יותר יקר.

 

על כל המערכת הזו ניתן לשלוט ממחשב מרכזי למשל צג עם תוכנה שמותקן על הקיר בבית, ומחובר לבקרים השונים בתקשורת, או תוכנה שרצה על אייפד או טלפון חכם שמאפשרים שליטה מרחוק דרך האינטרנט או דרך משלוח מסרונים לבקר.

 

מרכיבי מערכת בית חכם

·       בקר ראשי – המחשב הראשי של המערכת, יכול לבוא כיחידה נפרדת או כחלק מהצג

·       צג הפעלה – באמצעותו בוחרים את התפריטים השונים ואת המכשיר הספיציפי אותו יש להפעיל. באצעות זה ינסו הספקים השונים לקנות את ליבכם, תצוגות יפות וצבעוניות. שימו לב תבדקו היטב מה עומד מאחורי האייקונים היפים, האם פשוט להפעיל, האם צריכים לקרוא ספר הפעלה או שהכל אינטואיטיבי  

·       מתאם תקשורת  - מאפשר קבלת פקודות דרך האינטרנט או דרך תקשורת סלולארית  מהסמרטפון או האייפד או מהמחשב במשרד...

·       בקרי הפעלה  אשר מחוברים פיזית למעגלי החשמל של ציוד הקצה.



טכנולוגיות:

בשוק קימות מספר טכנולוגיות  :

·       טכנולוגית הבקרים הקלאסית – הותיקה בשוק, דורשת הרבה חיווט, הכי נפוצה, הכי אמינה.

·       טכנולוגית  X10 -  המאפשרת ביצוע פעולות שונות בעזרת חיבור בין מוצרים

היודעים לדבר זה עם זה דרך רשת החשמל הביתית (פופולארי בארה"ב, יש גם בארץ). דורש התקנה של שקעים ומתגים יחודיים. רמת אמינות 85%.

·       טכנולןגית UPB  -  פועלת גם באמצעות רשת החשמל, רגישה פחות לשינויי רשת החשמל, רמת אמינות 98%

·       טכנולוגית WIFI – שמאפשרת להשתמש ברשת האלחוטית הביתית כערוץ התקשורת דרכו נשלחות פקודות ההפעלה לאלמנטים השונים בבית. במערכות מסוג זה יש להתקין מתגים, מפסקים, דימרים וכד של יצרן המערכת (כלומר א"א להתקין  מתגים ושקעים רגילים של גוויס) , אבל היתרון הגדול שאין צורך להתקין ארון בקרה של הבית חכם ליד ארון החשמל וחוסכים את כל עבודות החיווט המורכבות לתוך ארון החשמל. תוכנת הבקרה יכולה לשבת ב-PC, בלפטופ באייפד או בסמרטפון שלכם כך שאתם יכולים לטייל בהודו  ולשלוט על בית.

·       טכנולוגיות יקרות אחרות - כמו למשל מערכות יעודיות של סימנס (שהוסבו ממערכות בקרה למפעלים), דורשות תכנון מפורט, התקנה במקומות שונים בקירות הבית, מערכות אלו יותר גמישות ומאפשרות "חוקי הפעלה"  לתרחישים מורכבים.

  

למה זה יקר?

הציוד הבסיסי, הבקרים, אינם יקרים במיוחד, זהו ציוד וטכנולוגיה סטנדרטית שמיושמת בעולם הבקרה כמעט בכל מפעל בעולם. בכמה מאות דולרים ניתן לקנות בקרים עם 8 או 16 יציאות.

הסיבה הראשונה לדעתי שהמערכות הללו יקרות היא שאנשי המקצוע שעוסקים בנושא הם יותר מסתם חשמלאים, מדובר על תוכנה בקרה, מהנדסים וכד'. ברגע שמדברים על אנשי מיקצוע יותר "איכותיים" באופן טבעי השרות והמוצרים נעשים יקרים יותר, יש מעט אנשי מיקצוע, מספר ספקים קטן ולכן גם הכל יקר.

הבעיה השניה היא  שכל הבקרים והמגעים חיבים להיות מחווטים ולהתחבר פיזית למימסרים בארון החשמל, או לנקודות חשמל שונות בבית.  המשמעות היא הרבה חיווט, בדיקות יותר מורכבות, אמינות יותר גבוהה (תארו לכם שאתם רוצים לשלוט מהטלפון על התריסים והם לא יורדים או המיזוג לא כבה כשאתם יוצאים למספר ימים מהבית). זו סיבה נוספת לכך שהמערכות האלה יקרות.

 קימים היום בשוק מספר ספקים של מערכות בית חכם בטכנולוגיות שונות. מפיצים שונים שמציעים חבילות מוכנות מראש שלא בהכרח מותאמות לדרישות של כל אחד.

חלק מהספקים מציעים ציוד בשיטת DO IT YOURSELF, מוכרים את הבקרים, חבילת תוכנה ואתה (כמובן רק אם אתה מתמצא בזה) מבצע את ההתקנה וההרכבה.

דוגמא לחבילת שספקים מציעים:

  • רשיון תוכנה
  • מתאם תקשורת
  • X  בקרי הדלקות 8 יציאות
  • X בקר דימר 4 יציאות
  • Y בקרי תריס 4 יציאות
  • Y בקר אינפוט (קלט) 12 כניסות
  • Y בקר אינפרא-אדום 3 יציאות לאזעקה
  • X עיניות אינפרא-אדום  לאזעקה

מחירים
 
חבילות קטנות של "עשה זאת בעצמך"   עולות כ-15,000 ש"ח

אם הבית קצת יותר גדול זה מגיע ל-25-30,000 ש"ח

אם מדברים על ביית חכם שכולל גם תיכנון והתקנה  המספרים קופצים ויכולים בקלות להכפיל על עלויות עבודות החשמל בבית,  מספרים של 50-60,000 ש"ח למערכת בית חכם שכוללת גם תיכנון והתקנה, הם מספרים מקובלים.

אני אישית מאמין שהטכנולוגיה הנכונה לבחור בה היא זו שלא דורשת חיווטים והתקנת ארונות בקרה ליד ארון החשמל.  אני ממשיך לבדוק פתרונות אלחוטיים (מתגים חכמים), שניתן להתקינם על מפסקים ומתגים קימים או במקומם, ולשלוט עליהן באמצעות מתאם תקשורת פשוט שיקבל פקודות דרך האינטרנט  או ה-WIFI  הביתי וישלוט ישירות על המתגים החכמים גם דרך ה-WIFI  הביתי.

קימים כבר פתרונות כאלה אך לא ברורה רמת האמינות שלהם, אני ממשיך לבדוק.  

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה